
نویسنده: نیر طهوری
چاپ اول: ۱۴۰۰
تعداد صفحات: ۴۵۳
این کتاب اولين مجلد از طرح پژوهشی دو جلدی با موضوع نقد معماری معاصر ايران در بخش ساختمانهای دولتی است کسه به نقد و بررسی مهمترين پروژه معماری دولتی ايران، يعنی سفارتخانههای جمهوری اسلامی، میپردازد. اين کتاب به معرفی و ارزيابی انديشه و نظر و کوششهای عملی شش تن از برجستهترين معماران معاصر ايران برای طراحی و اجرای ساختمانهای نمايندگی جمهوری اسلامی در خارج از کشور اختصاص دارد.
مطالعه در «معماری معاصر ايران» با موضوع خاص «سفارتخانههای جمهوری اسلامی» رخداد مهمی در عرصه فعاليتهای نظری معماری است. آنچه در اين کتاب ارائه شده است اطلاعات ارزشمندی در اختيار پژوهشگران و منتقدان و فعالان عرصه معماری قرار میدهد. از اين روی میتواند مورد توجه ناقدان معماری باشد که آثار معرفیشده را بر پايه يکی از رويکردها و روشهای مرسوم نقد تجزيه و تحليل کنند. با وجود آنکه پروژه طراحی دفاتر نمايندگی ايران در خارج از کشور، از مهمترين پروژههای معماری معاصر ايران پس از انقلاب اسلامی بوده است ولی تقريباً هيچگاه چنين جامع و روشن به آن پرداخته نشده است.
اين کتاب در سه بخش و پنج فصل به معماری معاصر ايران و ويژگیهای آن و همچنين به معرفی طراحان و معماران و طرحهای منتخب آنها پرداخته است: فرهاد احمدی، سفارتخانه، کنسولگری و اقامتگاه سفير در کره جنوبی، و سفارتخانه و کنسولگری سوئد؛ داراب ديبا، سفارتخانه برلين؛ حسين شيخزينالدين، سفارتخانه توکيو؛ علیاکبر صارمی، سفارتخانه و کنسولگری تيرانا؛ ايرج کلانتری، سفارت ايران در تاجيکستان؛ و اقامتگاه سفير در ايروان ارمنستان و سفارتخانه و اقامتگاه سفير در گرجستان؛ سيدهادی ميرميران، سفارتخانه و سرکنسولگری در تايلند و سرکنسولگری جمهوری اسلامی ايران در فرانکفورت آلمان، و سفارت ايران در زيمبابوه.
در اين کتاب 350 تصوير منتخب از معماری بناهايی چون ساختمانهای اداری، سفارتخانهها، سرکنسولگریها، موزهها، مراکز فرهنگی، غرفههای ايران در اكسپوها و نمايشگاهها، از سال ۱۳۱۷ تا ۲۰۱۵، ارائه شده است.