عنوان: یادگارنامه استاد جواد حمیدی
به کوشش ناهید عبدی
۱۳۹۶؛ چاپ اول
وزیری، شومیز، ۲۱۴ صفحه
پژوهشهای نوین تاریخی دیدگاههای جدیدی را برای پر کردن خلاء موجود در زمینه آگاهی از گذشته پیشنهاد میکنند. از این رو، پژوهش درباره تاریخچه زندگی افراد و مطالعه انعکاس رخدادهای مورد نظر از طریق مرور مطالب تاریخی ناقص یا یک جانبه، در جهت رفع خلاء موجود مورد توجه قرار گرفته و اعتبار یافته است. با این رویکرد توجه به زندگینامه استادان و هنرمندات جهت رفع خلاءهای اطلاعاتی ارزشمند و نیز واجد ارزشهای اخلاقی خواهد بود. استاد جواد حمیدی از نسل اول هنرمندان نوگرای و از استادان آموخته آکادمی است. او از ۱۳۲۴ تا پایان عمر یعنی قریب به شش دهه در هنر معاصر ایران و نیز امر آموزش دانشگاهی هنر حضور مستمر و فعال داشته است. همین امر موجد جایگاه متمایز ایشان در زمینه مطالعات تاریخ هنر معاصر محسوب میشود. مطالعه زندگی و آثار او علاوه بر کمک به درک ما از یک دوره تاریخی، به واسطه پیوستگی حضورش در امر آموزش، زوایای جدیدی را در مطالعه هنر معاصر ایران میگشاید. بیتردید مطالعه میراثی که او از این راه به چند نسل انتقال داده است اهمیت ویژه دارد.
استاد حمیدی از زمره نسلی از استادان است که نه تنها به ارزش جایگاه پرورش از طریق آموزش واقف است بلکه به شدت بدان پایبند و راسخ است. او آموزش هنر را همچون طریق سلوک به کار میبندد. به واسطه تسلط بر متون فرهنگ و ادب فارسی، و انس و الفت با قرآن و همچنین آشنایی با دستاوردهای مطالعات و جریانهای فکری جهان و آمیختن به جا و صحیح و حتی بسیار شیرین، دلانگیز و هنرمندانه این سه با هم، آموزش هنر را به راهی و دستاویزی برای تذکار و انتقال ارزشهای متعالی انسانی، اخلاقی و فرهنگی بدل میکرد و خستگیناپذیر دل به این راه داده بود. او در تدریس و تفهیم مضامین و مفاهیم سنگین و دستنیافتنی همچون کیمیاگری، هستی فرادستی پدیدهها را به امری تو دستی بدل میکرد و فرا روی دانشجویان قرار میداد.
این اثر شامل پنج بخش است: بخش نخست مقدمه و در پی آن زندگینامه و مروری بر آثار استاد حمیدی آمده است. بخش سوم شامل گفتگویی است که با استاد شده است و بخش چهارم در بر دارنده پنج مقاله از اساتید صاحبنام این حوزه است. نام و عنوان مقالات ایشان بدین قرار است:
دکتر حبیب الله آیتاللهی: «هنرمندی جهانی با اصالت ایرانی؛
استاد مهدی حسینی: تریلوژی استاد جواد حمیدی: معلم، دوست، نقاش؛
دکتر محمدعلی رجبی: «خاکسترهای رنگین، شرحی بر قصة انسانی یکرنگ»؛
دکتر علیاصغر شیرازی: «خصلتهای سهگانة هویت ایرانیـاسلامی، معاصر بودن و متعهد بودن در آثار نقاشی دکتر جواد حمیدی؛
علیرضا اسماعیلی: «جواد حمیدی، هنرمندی فراتر از مدرک و مکتب».
بخش آخر شامل ۲۷ اثر برگزیده استاد جواد حمیدی است.